Česnek kuchyňský

 

Za hodně zdraví jen trochu strpení

 Allium sativum-Česnek kuchyňský

Hodně chvály, hodně hany, tak je to se vším, co je slavné, a to česnek bezpochyby je. Již ve starověku se zjistilo, že otroci, kteří dostávali česnek, byli zdravější a pracovitější, proto jej dostávali denně. Staročínští lékaři jej používali jako universální lék, a starověcí sportovci ho jedli před závody. Jako základní zdravotní prevenci a záruku tělesné vitality, lze doporučit 1-3 stroužky denně s vhodným pokrmem (ne více, projeví se pak dráždivé účinky na žaludek a ledviny). Česnek má neuvěřitelné a mnohokrát dokázané léčivé účinky. Na prvním místě zlepšuje krevní oběh, který ovlivňuje až do těch nejtenčích kapilár. Rozšiřuje a čistí cévy, zpomaluje rytmus srdce, posiluje činnost srdce, reguluje krevní tlak (vysoký snižuje a nízký zvyšuje) zlepší tvorbu červených krvinek a pomáhá při arterioskleróze. Působí jako antibiotikum a antiseptikum, už jeho výpary ničí mikroby. Česnek ovlivňuje hladinu cukru v krvi, je dobrý i pro diabetiky. Celkově stimuluje organismus, má příznivý vliv na hladinu ženských i mužských hormonů. I při vnějším použití je to universální lék. Lze jej přikládat při různých kožních chorobách.

Přes veškerou chválu jeho nepříjemnou stránkou je palčivost v ústech a pach.  První problém se lehce vyřeší vhodnou kombinací potravin, druhý je příčinou všeobecné neoblíbenosti. Bohužel jakékoliv úpravy před konzumací česneku nepomohou anebo zničí jeho účinné látky, takže jeho konzumace postrádá smysl. Někdy se doporučuje, lžíce medu trochu mléka či rozkousat kávové zrnko. Trochu to jeho vnější působení zmírní, ale jen částečně.

zdroj zbynekmlcoch.cz

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.