Fenykl obyčejný


Seno ze středomoří pro kojence a kojné

 Foeniculum vulgare-Fenykl obecný

Tuto prastarou, středomořskou rostlinu znaly už všechny vyspělé kultury ve starověku. Latinské jméno fenyklu je odvozeno od sena, protože po vysušení připomíná tvarem listů a vůní seno. Žádnou zvláštní krásou nevyniká, takže když ho středověcí benediktini přinesli do Evropy, bylo to jen pro jeho chuťové a léčivé vlastnosti. Pro své dvojí použití- jako koření a léčivo- se u nás pěstuje.

Příjemná vůně a také jeho osobitá chuť se široce využívá v průmyslu- kosmetice, při výrobě mýdel, přípravě likérů, výrobě sladkostí, dokonce i v přípravcích proti hmyzu.Fenykl je častou přísadou našich průmyslově vyráběných čajovin. Je skoro nenahraditelný pro kojence a děti, fenykl výborně uvolňuje větry, působí proti plynatosti a střevním potížím, které často děti trápí, zejména kojeneckého věku. Doporučuje se i pro kojící matky, neboť povzbuzuje činnost mléčných žláz, a jeho příznivé účinky se s mlékem přenášejí i na děti.

Fenykl se osvědčuje i na ulehčení průběhu menstruace, a jako mírný močopudný prostředek. Pomáhá uvolňovat hleny, proto se přidává do čajových směsí na průdušky. Při zevním používání slouží silný odvar z fenyklu k omývání očí při zánětu spojivek.  V malých dávkách je fenykl neškodný, silnější dávky nebo dlouhodobé užívání může vyvolat podráždění ledvin, žaludku a střev, projevující se bolestmi.

zdroj zbynekmlcoch.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.