Pampeliška lékařská

 

Kéž by se dal zastavit čas rozkvetlých pampelišek
Pampeliška lékařská-taraxacum officinale
Každý zahrádkář ví, že zbavit se pampelišky je velký problém a pociťuje k ní nenávist. I ten největší odpůrce ale musí přiznat, že louky plné nekonečného množství jasně žlutých květů vyzdobí krajinu jako žádná jiná bylina. Hustota koberce jen těžko nachází v rostlinné říši obdobu. Stejná hodnota, pokud ne větší se skrývá v léčivé síle pampelišky. Vědecké jméno pampelišky pochází od starověkého lékaře a přírodovědce Avicenny, který jejím mlékem léčil zánět očí. Hořká chuť drogy předurčuje rostlinu k léčení chorob trávicího traktu. Pampeliška je mimořádně cenná, universální bylina, neboť povzbuzuje činnost životně důležitých žláz, a tím mobilizuje ohromnou sílu organismu. Podporuje činnost jater, žlučníku, ledvin a střev, přispívá k tvorbě červených krvinek a nové krve, přitom krev čistí. Posiluje činnost slinivky břišní, proto je dobrá při cukrovce. Snižuje krevní tlak a podporuje krevní oběh, čímž zlepšuje činnost rdce. Osvědčila se také při revmatismu a žloutence.  Její močopudné účinky odlehčují organismus, pomáhá při obezitě. Pampeliška prospívá pár pampeliškových listů a vysát z nich šťávu-zbytek pak vyplivnout. Pro revmatiky je jednou z nejlepších bylin. Á při žaludečních a trávících obtížích a při zvýšené tvorbě trávících šťáv. Zabraňuje růstu a tvorbě žlučníkových kamenů, při bolestech způsobených těmito kameny stačí rozžvýkat.
zdroj zbynekmlcoch.cz
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.