Vachta třílistá

 

Kalich hořkosti pro každý žaludek
Vachta třílistá-menyanthes trifoliata
Chuť vachty se neshoduje s její krásou. Člověk by nevěřil, že tak pěkná bylinka může mít tak hořkou chuť. Lidé ji proto dlouho považovali za jedovatou, léčebně se začala používat až v 17 století. Hořkost ji předurčuje k léčení žaludku a zažívacích orgánů. Doporučuje se při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení, při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta má schopnost upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, používá se při jejím přebytku i nedostatku. Někdy může pomoci vyléčit i těžké nebo chronické onemocnění žaludku. Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména u dětí. Čaj se používá též při migréně, proti zimnici a při zvetšené štítné žláze. Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději snížíme. Můžeme ji užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými hořkými bylinami. Čaj z vachty i ze směsí které ji obsahují, je zakázaný těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě!
zdroj zbynekmlcoch.cz
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.