Která Éčka nám nejvíc škodí

Kateřina Cajthamlová ´prozradila, která éčka jsou nejvíce škodlivá

Proč výrobci používají pro přídatné látky neboli aditiva třímístné číselné kódy začínající písmenem E? Uspoří jim místo na obalu, jsou pro producenty přehlednější a především se jedná o mezinárodní označení. 

Těch opravdu nebezpečných éček je ale relativně málo. Patří mezi ně barvivo Amarant E123, které je například v USA dokonce zakázané, nebo látky E320 a E321, které jsou velmi nebezpečné pro osoby s vyšším cholesterolem. 

E123 Amarant

Barvivo, které má obarvit a ochutit potraviny. V USA a dalších zemích je zakázané, u nás se používat může. 

E104 Chinolínová žluť

Nepřirozeně žluté barvivo, které najdeme například v limonádách, gumových medvídcích, žvýkačkách nebo mléčných výrobcích. Vyvolává kopřivku a u citlivých jedinců zhoršuje dětskou hyperaktivitu. V kombinaci s cukrem škodí dětem. 

E210 Kyselina benzoová

Nejstarší a nejužívanější chemický konzervant, používaný v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Zabraňuje množení mikroorganismů v kyselých potravinách a je tedy obsažena například v kompotech, nakládaných okurkách a zelenině, nápojích, v sušeném ovoci, v pekařských výrobcích z chemicky vykynutého těsta, kečupech, omáčkách. U citlivých lidí vyvolává alergické reakce, nadýmání, u astmatiků může vést k záchvatům, je nebezpečná pro hyperaktivní děti. 

E249 Dusitan draselný

Objevuje se jako konzervant a stabilizátor v uzených masných výrobcích (včetně šunky), kterým dodává charakteristickou chuť a vůni a zamezuje rozvoji bakterií. Může být karcinogenní, zamezuje červenému krevnímu barvivu – hemoglobinu – přenášet kyslík. Nejvíce škodí malým dětem (čím menší dítě, tím více mu škodí). Pokud možno, vyhýbejte se mu. 

E338 Kyselina fosforečná

Regulátor kyselosti a antioxidant, její 85% vodný roztok je nejsilnější okyselující látkou používanou v potravinářství. Zlepšuje účinek antioxidantů v tucích, což je vlastně pozitivní vlastnost. Zlepšuje stravitelnost jídla - proto se často kombinuje tučné fastfoodové jídlo s kolovými nápoji, ve kterých se nejčastěji vyskytuje. V malém množství je bezpečná, pro organismus představuje zdroj fosforu, jehož dostatek pomáhá zubům a kostem. Vysoké množství ale způsobuje vylučování vápníku z těla, což může mít za následek odvápnění zubů. Bezpečné množství je jedna sklenka kolového nápoje denně. 

Zdroj. Rozhlas.cz

E420 Sorbitol

Umělé sladidlo a zvlhčující látka se používá od 70. let 20. století. Sorbitol není vhodný pro děti do 10 let. Způsobuje průjmy, podráždění žaludku, bolesti břicha, nadýmání, ve větších dávkách prudké průjmy a obtěžující plynatost. 

E554 Křemičitan sodno-hlinitý

Protispékavá látka, která se používá v kakau, sušené zelenině nebo strouhaném sýru. Hlinité ionty obsažené v E554 jsou spojovány s Alzheimerovou chorobou. Potraviny s touto látkou bychom neměli konzumovat dlouhodobě, lidé, kteří mají Alzheimerovu chorobu v rodině, by se jí měli zcela vyhýbat. 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.