Vlašské ořechy výživa pro mozek, pokožku i srdce

 

ořechy

Poslední dny se krásně sbírají "Vlašské ořechy". Víte, že plody ořešáku královského patří mezi nejstarší konzumované potraviny vůbec? Skvělé je, že jsou tyto plody nejen chutné, ale i neobyčejně zdravé a vhodné na výrobu třeba dortů. A tak jsem si dovolil něco o nich sepsat. Pouhých 80 g vlašských ořechů denně (podle odrůdy je to 5 – 8 vyloupaných jader) postačí k tomu, aby se snížila hladina cholesterolu v krvi a to až o 16 %. A co dál je na „Vlašácích“ tak naprosto úžasného...? Až 70 % plodu tvoří velmi kvalitní, nutričně cenné a zdraví prospěšné nenasycené tuky tzv. nenasycené mastné kyseliny, obsahuje zhruba 18 % kvalitní bílkoviny a 3 % sacharidů. Ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu E, B1, B6, kyseliny listové a často deficitního hořčíku a zinku. A něco navíc... „Vlašské ořechy jsou zdrojem antioxidačního hormonu melatoninu. Melatonin je hormon, který u lidí vylučuje epifýza. Uvedený hormon je spojován s indukcí spánku, protože se uvolňuje, pokud je tma. Výzkumníci dále zjistili, že pokud konzumujeme vlašské ořechy zvyšujeme koncentraci melatoninu v krvi a tím i antioxidační kapacitu této tekutiny. To může znamenat, že antioxidační účinek vlašských ořechů má vliv na snížení rizika rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenerativních poruch, např. Alzheimerovy choroby“. A v neposlední řadě, když vše zhrnu... Tak celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku, jsou cenné pro zdravé vlasy, pokožku, nehty, ale i sexuální potenci.

zdroj rawstrava.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.