Celiakie

Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na směs bílkovin zvanou lepek či gluten (odtud jeden z názvů této nemoci – glutenová enteropatie). Lepek je obsažený především v pšeničné mouce, ale také v žitu,ovsu a ječmeni.

Touto chorobou onemocní jen predisponovaní jedinci, kteří vytvářejí přehnaně protilátky proti některým enzymům a bílkovinám, které jsou součástí lepku (jeho gliadinová část), a tyto protilátky se pak s těmito jakoby alergeny (správněji řečeno antigeny) spojují a vytvářejí tak komplexy poškozující následně sliznici střeva tím, že tam vyvolají zánět, který při déletrvajícím průběhu postupně mění její vzhled i funkci.

Celiatiků v naší zemi rapidně přibývá.Bohužel většina z nich není schopna dlouhodobě dodržovat bezlepkovou-především bezpšeničnou dietu.Zdravotní obtíže,které jim  intolerance glutenu přináší jsou veliké,ale často skryté tak,že je lidé s nesnášenlivostí lepku nespojují.Někteří jedinci mají na gluten tak výraznou reakci jako je nevolnost,svědění kůže,nebo průjem a bolesti břicha a ta je většinou donutí lepek z jídelníčku vyřadit.Mnoho dalších ale nemá zdaleka tak výrazné a nepříjemné projevy.A nesnášenlivost lepku není život ohrožujícím onemocněním.Alespoň ne v krátkodobém horizontu.Jeho negativní vliv se neprojevuje tak markantně a přesvědčivě jako například kouření a s ním související smrtelná onemocnění.Tak si lze i vysvětlit důvody,proč vynechávání,nebo aspoň omezení lepku nechávají lidé jako způsob léčby dlouho bez povšimnutí.

Celiakie se může objevit v kterémkoliv věku. V dospělosti se tak děje často po duševní nebo tělesné zátěži nejrůznějšího druhu (u ženy to například může být porod, u obou pohlaví jakákoliv operace) většinou mezi 30.- 40. rokem. Do té doby může mít jedinec nevysvětlitelnou chudokrevnost (anémii), jež je způsobena poruchou vstřebávání důležitých vitaminů ze střeva pro krvetvorbu v kostní dřeni.Spouštěčem je,jako u každé nemoci u predisponovaných jedinců stres,ale také to mohou být různé virózy a infekce,případně parazité.Fyzická a duševní zátěž, kterou jsem zmínila na začátku, už je jen spouštěcím faktorem, nikoliv příčinou choroby.

Diagnóza celiakie je velmi problematická a lépe než se zabývat přesným pojmenováním zda se jedná "jen"o prostou alergii či o metabolickou poruchu,nebo o celiakii primární,sekundární,atypickou atd.je  skloubit detoxikační preparáty a dietu tak,aby dotyčný jedinec měl postupně po zaléčení střeva a vyladění imunitního systému co nejširší stravovací možnosti.Nejjednodušší je vyjadřovat se o této poruše jako o INTOLERANCI GLUTENU.

Detoxikační preparáty jsou důležité proto,že pouhým nasazením bezlepkové diety se nemění škody napáchané v organismu před započetím diety a vliv glutenu na jeho fungování.To ale platí i o ostatních metabolických toxinech jako jsou tuky,živočišné bílkoviny,kasein,které jedinec nebyl schopen správně metabolicky zpracovat.Proto nám například nemusí klesat cholesterol ani po nasazení diety a někdy naopak může ještě stoupat.Kromě diety je třeba napravit metabolickou poruchu a vyloučit metabolity z organismu.Je třeba ještě říct,že testy na alergii nemusí alergii na gluten prokázat,protože ten se v organismu rozštěpí a rozštěpené alergeny zůstávají před testem skryty.Metoda EAV je naproti tomu schopna prokázat alergii a určit ve kterých tkáních dělá alergen problémy.To může být nervový systém,gynekologické ústrojí,klouby a další.Také touto metodou diagnostikujeme přesně různé druhy glutenu ke kterým je člověk intolerantní a dáváme pak člověku konkrétní seznam druhů glutenu,který toleruje a který ne.Seznam toho co je člověk schopen tolerovat se ještě může postupně během detoxikace rozšiřovat..

Celiakie je považována za genetickou poruchu,ale podle mě i názoru některých dalších je možné,že za tvorbu protilátek může spíše současná šlechtěná pšenice a také její nadměrná konzumace,která nemá v historii lidstva obdoby.Dnešní západní kultura má stravovací zvyklosti kromě jiného založené především na pšenici a výrobcích z ní.Pro příčinu nárůstu celiakie z těchto důvodů svědčí i to,že mnoho celiatiků je schopno tolerovat původní starobylou pšenici špaldu a také tvrdozrnou pšenici semolinu.

Zdravotní obtíže,které by Vás mohly nasměrovat k pátrání zda se u Vás nejedná o intoleranci glutenu jsou např.nedostatečná činnost nadledvin až Adisonova horoba,poruchy činnosti štítné žlázy,časté afty,anemie,artritida,Crohnova choroba,deprese,diabetes,nadýmání a bolesti kolem žaludku,různé neurologické potíže,poruchy hybnosti,brnění končetin,epilepsieUlcerózní kolitida,hormonální poruchy,neplodnost,nebo opakované potraty,gynekologické obtíže,astma,ekzémy,únava,svědění kůže,imptence,obezita,poruchy pozornosti,poruchy funkce jater,žlučníku,ledvina slinivky,nedostatek růstového hormonu,migrény a další.Metoda EAV je schopna diagnostikovat zda za Vašimi potížemi může být intolerance glutenu a to i když Vám klasické testy u lékaře na alergii vycházejí negativně.Mnoho lidí má navenek asymptomatickou formu nesnášenlivosti,ale střevo může být přesto trvale poškozováno.Stejně tak i nervový systém.

K základní detoxikaci při nesnášenlivosti lepku použijeme preparáty LiverDren,VelienDren,Cortex,Cranium,Metabex,Metabol,ColiDren,PankreaDren,důležitými preparáty jsou také emocionální preparáty Emoce,Streson,EviDren a PeesDren.

Další detoxikace je závislá na konkrétních zátěžích u daného člověka.Je třeba dobře vyčistit nervový systém,vyladit imunitu a očistit tenké střevo.Protože u intolerance lepku a zvláště u celiakie,kdy je střevo poškozováno autoimunitním procesem nedochází k řádnému vstřebávání důležitých vitamínů a minerálů,především hořčíku a vitamínu B12 důležitého pro nervový systém,ale také vápníku pro tvorbu kostní hmoty a protikrvácivého vitamínu K(lidé s intolerancí glutenu často krvácejí více a déle než ostatní,protože mají sníženou srážlivost krve,mívají modřiny,nebo i skrytá krvácení do střev a kloubů)je vhodné podávat tyto doplňky ještě zvlášt a to nejlépe v tekuté formě a s informační složkou od firmy Joalis-přípravky Vitatone,Vitavite,Minemax.Jejich využití je mnohem rychlejší,cílenější a bez vedlejších účinků. Nemocné a poškozené střevo nedokáže správně vstřebávat tuky,stolice tak bývá většinou spíše světlejší a tak se také do organismu nedostanou látky,které jsou v tucích rozpustné jako např.zmíněné vitamíny.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.