Proč se přecpáváme

1-11295389

Říká se , že obezita je nemocí z nadbytku jídla a nedostatku pohybu. Jenže všechno je trochu složitější, protože náš přístup ke stravování řídí také hormony. Jedním z nich je leptin, který vzniká v tukových buňkách a do mozku přináší informace o tom, jaké jsou naše momentální tukové zásoby. Pokud jsou tukové buňky naplněny tukem, vyrábí se leptinu více a chuť k jídlu je utlumena. Člověku, kterému se podaří zhubnout, klesne množství tuku a jeho chuť k jídlu se zase zvýší. Nedostatek hormonu pak působí jako poplašný signál, jenž vyzývá k urychlenému doplnění energetických rezerv v organismu. Výsledkem bývá zvýšený příjem potravy s preferencí vysoce kalorických jídel. To je i důvod, proč redukční diety tak často selhávají. Dostavuje se totiž tzv. jojo efekt, kdy po zhubnutí člověk kila nabírá zpátky. Díky regulaci chuti k jídlu po vyplavení leptinu do krve byl tento hormon v 90. letech považován za perspektivní lék na obezitu. Bohužel se brzy ukázalo, že injekce leptinu pomohou jen těm, kteří mají jeho vrozený nedostatek. Ten je ale relativně vzácný. 

Do naší touhy jíst promlouvá ale i další hráč - hormon hladu ghrelin. Když nemá naše trávicí soustava dostatek práce se zpracováním potravy, začne žaludek produkovat právě ghrelin. Ten se dostane do krevního oběhu a putuje až do mozku, kde prostřednictvím nervových center vyvolá intenzivní pocit hladu. Pokud žaludek naplníme, dá trávicí soustava na vědomí, že má dostatek jídla a dostaví se pocit sytosti. U některých lidí je ale ghrelin trochu defektní a přepíná jejich chování do polohy papej dál, máš málo i když mají žaludek plný. Nemají prostě pocit sytosti, extrémně se přejídají, což může vést k těžké obezitě. S nerovnováhou hormonů regulujících chuť k jídlu se ale pravděpodobně potýkají i lidé trpcí poruchami příjmu potravy, například bulimií či anorexií.

Dobré zkušenosti u těchto lidí mám s úpravou střevní mikroflory a odkyselení organismu - opravení střevního mikrobiomu. Toxiny ze střev, které se pak dostávají do mozku ho přestanou intoxikovat a mozkový kmen, odkud se kontroluje střevní mikroflora může normálně pracovat a reagovat na signály. Tedy hormon a jeho vylučování může být zcela v pořádku, ale mozek na tento signál vlivem toxinů nereaguje. Někdy může být zatížen toxiny i samotný hormon.K úpravě střeva a jeho kontroly a vůbec všech částí mozku je třeba použít především preparáty ActivCol+ActivAcid, nebo Embrion a poté ještě většínou doladit dalšími přípravky. Pokud po použití těchto přípravků stále není Vaše trávení a psychika optimální, je to vždy proto, že tam jsou další toxiny a je třeba použít ještě jiné preparáty. Většinou je to Spirobor, Zooinf, Toxigen, Mikrotox, Virtox, Metabex, Metabol, Streson, Emoce. Také je vždy třeba vyloučit zcela osobní alergeny, nejčastěji pšenici, žito, ale často se setkávám nyní už i se špaldou, semolinou i ovsem. Někdy to bývá laktoza nebo mléčná bílkovina - kasein. To vše lidé často podceňují, nechce se jim omezovat se a hledat náhradní potraviny, které jejich střevo nebudou dál dráždit, nebo to vydrží jen chvilku, protože je složitější v běžném životě dodržovat určitý vymykající se režim. Popravdě, tento dietní režim s vynecháním určitých potravin je potřeba u mnohem větší části populace, než je viditelné a tak, pokud by ho dodržovali všichni, kteří ho potřebují, zjistili bychom, že není vyjímečný, ale že je už běžnou normou. Lidé si zkrátka nedají říct. Nevěří, že skutečně potřebují úpravu stravy a nebo jejich potíže nejsou tak velké, aby je to k dodržování režimu závazně donutilo. Pak s eneustále vrací, že jim dané přípravky nepomáhají, chtějí najít další a další chyby, nebo se obrací na jinou medicínu a doufají, že se stane zázrak a budou moc jíst všechno, stejně jako ti, které vidí kolem sebe ( aniž by tušili, že ani ti kolem nich nemohou dávno všechno, ale problémy bagatelizují a naučili se s nimi žít ) . Osobní alergeny se dají vyměřit třeba na mých konzultacích. Někdy dochází po použití preparátů ke zlepšení a rozšíření možností co jíst, protože uzdravené střevo může zase lépe fungovat, některé nesnášenlivosti ale zůstávají navždy a je třeba to přijmout pokud se chceme cítit lépe a chceme, aby náš mozek fungoval naplno, bez zbytečných zátěží. Abychom žili s čistou hlavou :-) protože ta se ovlivňuje z našeho druhého mozku, jak je střevo někdy nazýváno. 

Tak dobrou chuť pro zdraví.:-)

 

čerpáno z osobních zkušeností s klienty a časopisu Téma.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.