Nedostatek jodu

Studené prsty na rukou a nohou, únava a spavost, ale i zpomalené reakce nebo snížení duševních schopností. Za to všechno může nedostatek jódu.

Je dobré si také připomenout, že jód je nezbytný pro správný vývoj plodu a jeho intelektu. Také pro činnost štítné žlázy, což v podstatě souvisí se zdravým vývojem organizmu, včetně psychiky. Většina z nás asi ví hlavně to, že jeho snížená hladina může za sníženou funkci štítné žlázy, někdy se dává do souvislosti i s depresivními stavy.

Velké studie ukázaly zlepšení duševních schopností u dětí, kterým se podávaly jódové preparáty. Je prokázáno, že ženy s fibrocystickou mastopathií , tedy bulkami v prsu, mají nedostatek jódu a měly by ho dostávat léčebně. Našel jsem také zmínku o úspěšné léčbě cyst vaječníku jódem. Ano, mimo naše hranice probíhá léčba i tímto způsobem. Některé práce dokonce popisují souvislost mezi nedostatkem jódu a zeleným zákalem očním či Alzheimerovou nemocí. Úplně mne šokovalo sdělení, kde je podrobně zdůvodňována možnost, že nedostatek jódu spolupůsobí na vzniku dětské obrny.

Z výše popsaných pozorování je zřejmé, že jód je velmi potřebnou součástí při vytváření rovnováhy vnitřního prostředí.

Jistě je dobré něco vědět o vstřebávání jódu. Hlavně proto, že ho snižují košťáloviny - brokolice, kedluben, kouření i pasivní kouření, nitrity či nitráty, které jsou v nesprávně pěstované zelenině a v uzeninách, a v neposlední řadě snižuje vstřebávání jódu i chlór.

Doporučená denní dávka jódu od 4 let věku je 150 mikrogramů, u těhotných 200 mikrogramů, u kojících ještě o něco více. Jód se vylučuje močí a jeho množství se dá zjistit při sběru moči za 24 hodin.

Jak se jód vstřebává?

Ne všichni vědí, že jód se vstřebává kůží. Měl jsem klientku, byla rok ve Vietnamu jako instruktorka potápění. V Analýze měla 110 procent normy jódu.

Jód se vstřebává ze střeva. Hlavním zdrojem jsou mořské ryby a mořské chaluhy tmavé barvy. Chaluha kombu obsahuje 2500 mikrogramů jódu v 1g, chaluha nori má 16 mikrogramů v 1g a hijiki má 629 mikrogramů v 1g sušiny. Pro pořádek musím zmínit, že jód je obsažen i v mořských korýších, mořských slávkách a humrech.

Vedle „věcí“ z moře obsahují jód bílé fazole a neloupané brambory  –  ve 100 gramech mají shodně 60 mikrogramů jódu. I vejce obsahuje jód - asi 10 mikrogramů v 1 vejci.

Jestli spoléháte na příjem jódu z jodidované soli (průměrně je v ní kolem 70 mikrogramů jódu v 1g soli), pak byste měli vědět, že tělo z ní vstřebává asi jenom 10% jódu. Důvodem je velké množství obsažených chloridů. Nehledě na to, že solit lékaři nedoporučují. Pokud kvůli jódu kupujete mořskou sůl, pak je pro vás asi důležitá informace, že obsahuje méně než 1 mikrogram jódu v 1g. Vstřebatelnost je podobná jako u soli kuchyňské.

Je dobré vědět, že při vaření s pitnou chlórovanou vodou vznikají díky jodidované soli jódooctové a chlórojódooctové kyseliny, které jsou cytotoxické, tedy rakovinotvorné.

Překvapením možná je, že jód je běžně dodáván do žrádla dobytka.

Vstřebávání jódu podporuje selen a vitamín E. 

Kdo by měl na příjem jódu dbát hlavně?

Jednoznačně všechny ženy – matky. Pro ty platí doporučení v podstatě absolutně, také je to důležité jako příprava pro plánované rodičovství. To stejné platí pro akční muže, kterým říkáme rychlé metabolické typy. Obecně jsou tato doporučení pro nás pro všechny ve střední Evropě až na výjimky – tedy například ty, kteří mají zvýšenou funkci štítné žlázy.

Suplementace, tedy dodávání jódu, ať už formou „mořských doplňků“ nebo ve formě suplementů je jistě nezbytnou součástí naší snahy o vytváření rovnováhy vnitřního prostředí. Nedostatek jódu v našem těle a tedy jeho nedostatečný přísun dokazují hodnoty jódu stanované v analýzách z vlasů nebo 24 hodinovým sběrem moči.

Jód je velmi důležitý pro správně fungující hormonální systém. 

Jód obsažený v multivitaminech se prakticky nevstřebává a je v preparátech pouze z komerčních důvodů. Kvalitní jód, velmi dobře vstřebatelný, je volně v prodeji na Ukrajině („může“ za to Černobyl). Nesmí se však dovážet do EU.

 

  • řasy např. Wakame, kelp - kombu, nori řasa, korýši a chaluhy
  • Irský mech - řasa
  • ryby (mořské i sladkovodní)
  • rafinovaná bílá sůl - jodidovaná sůl(ve formě syntetického jodidu draselného), jód je těkavá látka, po pár dnech po rozdělání vyprchá
  • vincentka (zbytková mořská voda) - přírodní jodid draselný
  • cibule, česnek, medvědí česnek
  • olej Sacha Inchi
  • dýňové semínko a olej, lněné semínko a lněný olej, konopná semínka
  • zelenina a zrniny pěstované v půdě s obsahem jódu (brokolice, špenát, hrášek, mrkev, pórek)
  • domácí vejce
  • byliny (jako tymián, fenykl, jitrocel, řebříček nebo kontryhel.)
  • višně, třešně, jahody
  • mléko, máslo
  • maso (hovezí, telecí, vepřové, drůbeží, vnitřnosti)
  • arónie, černý jeřáb
  • lugolův roztok v kombinaci se selenem a vitaminem E
  • vstřebávání jódu podporuje vitamin E a selen ( slunečnicová semínka, para ořechy, para olej)



Zdroj: Ordinace.cz a superpotraviny.webnode.cz

K detoxikaci štítné žlázy použijeme z našich produktů především

ActivCol+ThyreoDren+Hypothal, ale i další preparáty jako Antivex, Spirobor, Streson, Emoce

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.