Na co jsou dobré vlašské ořechy? Rozlouskněte jejich tajemství!
Popelka ve skořápkách našla kamizolu, plesové šaty a svatební šaty. My ve skořápkách vlašského ořechu nacházíme zmenšeninu mozku. Není to možná tak noblesní, ale pro náš spokojený život je to také důležité.
Tuto výživovou bombu bohatou na vitamíny nenajdete ani v lékárně, ani v lékové krabičce, ale v přírodě a ve skořápce. Jestli je tvar vlašského ořechu náhodou, nebo příroda doufala, že když nám hodí tuhle nápovědu na hlavu, tak se nám rozsvítí a rozlouskneme, k čemu je ten tvrdý plod dobrý, těžko říct. Tak či tak jeho pozitivní vliv na mozek a celkové zdraví je nepopiratelný.
Jedinečnost vlašského ořechu
Vlašák není jedinečný jen svým úsměvným tvarem, ale i tím, co skrývá uvnitř. Díky množství vitamínů, zdraví prospěšných tuků, minerálů či bílkovin se řadí mezi nejzdravější potraviny vůbec, a má dokonce vyšší energetickou hodnotu než například hovězí maso nebo zejména mladými lidmi oblíbený energy drink.
Pokud vás tedy zmáhá práce či studium a nepotřebujete jen rychle a jednorázově dodat energii, vyměňte plechovky energiťáků za zobání vlašských ořechů. Nejenže vás nakopnou více, ale jsou i zdravější a závislost na nich vzniká maximálně tak chuťová. :)
Co všechno v sobě vlašské ořechy tedy skrývají?
- tuky, zejména omega-3 nenasycené mastné kyseliny, kterých obsahují nejvíc ze všech druhů ořechů
- vitamíny B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou a vitamín E
- měď, zinek, mangan, selen, hořčík, vápník, draslík, fosfor a železo
- vysoce kvalitní proteiny
Naopak obsahují méně sacharidů, sodíku a vitamínů A a C.
S vlašákem ku zdraví
Vlašské ořechy jsou díky jejich tvaru nejvíce spojovány s mozkem. Mají pozitivní vliv na myšlení, koncentraci, zlepšují paměť, přispívají ke schopnosti se učit, zpomalují stárnutí buněk a celkově pozitivně ovlivňují kognitivní funkce. To je důvod, proč by tyto ořechy neměly chybět v jídelníčku žádného studenta či pracujícího člověka.
Ořech ale není jen o mozku. Vlašáky mají výborný vliv také na nervovou soustavu, srdce a cévy. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, čímž předcházejí problémům jako například kornatění tepen, přispívají k normálnímu krevnímu tlaku, pomáhají předcházet zánětlivým procesům a fungují jako prevence rakoviny.
Významné jsou také pro zdravou kůži, lesklé vlasy a silné nehty. Olej z vlašských ořechů se proto využívá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Jejich konzumace se doporučuje i při sexuálních problémech, zejména pak při problémech s plodností.
Nepostradatelným prvkem je také vysoký obsah mědi, která je nepostradatelná pro správné vstřebávání železa. Hodí se proto i jako prevence chudokrevnosti.
Stručně řečeno, když si to shrneme, vlašské ořechy jsou dobré pro:
- správnou funkci mozku
- pomalejší buněčné stárnutí
- nervovou soustavu
- prevenci srdečních a cévních chorob
- snížení cholesterolu
- snížení krevního tlaku
- prevenci rakoviny
- zamezení zánětlivých procesů
- zdravou kůži, vlasy a nehty
- vstřebávání železa a předcházení anémie
Všeho moc škodí
Ačkoliv se vlašáky zdají být superpotravinou, není dobré tyhle malé mozečky zobat bez přestání. Denně se doporučuje sníst maximálně dvě hrsti.
Pozor si dejte také na chuť. Vlašské ořechy by měly být sladké. Pokud jsou hořké, je to znak počínajícího žluknutí. Vlašáky jsou totiž více než jiné druhy ořechů náročné na správné skladování.
Ať už budete oříšky zobat jen tak k televizi nebo je zařadíte do jogurtu k snídani, můžete si být jistí, že bude spokojené nejen vaše i tělo, ale i psychika. A pokud si je budete loupat rovnou ze skořápek, budete mít splněné i posilování. :)
V našem e-shopu najdete i produkty, které obsahují právě ořešák královský, což je noblesnější název pro vlašský ořech. Obsahuje ho například produkt LipoSlim, který přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a usnadňuje trávení. Produkt můžete zakoupit ZDE.
Autor: Lucie Passlerová