Při stresu si dejte hořčík a B6

Hořčík s vitaminem B6 působí synergicky a jejich kombinace pomáhá zvlášť při silném stresu

Možná jste informováni o součinnosti hořčíku, vápníku a vitaminů K2 a D, které pěkně spolupracují v tandemu. Víte ale o neméně užitečné synergii hořčíku a vitaminu B6 (pyridoxinu)? Obě tyto nutriční látky hrají v organismu jednotlivě mnoho rolí. Obě mají společné to, že podporují zdraví srdce a mozku, obě také hrají roli v regulaci hladiny krevního cukru.

Když nekonzumujete dost hořčíku, vaše tělo si ho bere z kostí, svalů a vnitřních orgánů. Výsledkem může být osteoporóza, problémy s ledvinami a poškození jater.

Vitamin B6 pomáhá tak, že směruje hořčík do buněk, které ho potřebují nejvíc, čímž zajišťuje jeho co nejefektivnější využití. Vitamin B6 tím pádem zesiluje účinky hořčíku – a že jich je. My se teď ale podíváme hlavně na jeden:Kombinace hořčíku a vitaminu B6 odbourává silný stres

Užitečnost kombinace těchto látek potvrdila studie (viz odkazy pod původním článkem), publikovaná loni v PLOS ONE. Synergické protistresové působení se projevilo ve studiích na zvířatech.

Tyto účinky potvrdila i další studie, tentokrát už zrealizovaná za účasti lidských dobrovolníků. I zde se prokázalo, že hořčík doplněný o vitamin B6 snižuje hladinu stresu více než samotný hořčík.

Další skupinou obyvatelstva, které tato kombinace pomáhá, jsou ženy trpící premenstruálním syndromem. Nedostatek hořčíku sám o sobě patří k faktorům, které tento syndrom spouštějí, a vitamin B6 má přidané příznivé účinky. Podle studie publikované v odborném časopise Journal of Caring Sciences vitamin B6:

Na jedné straně zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu, čímž zlepšuje psychické příznaky, a na druhé straně má klíčovou roli v syntéze prostaglandinu a mastných kyselin, kterých se při premenstruálním syndromu nedostává (…) Zlepšuje i předmenstruační akné.

Dostatek hořčíku je pro dosažení optimálního zdraví nezbytný

Hořčík je v lidském těle čtvrtý nejhojnější minerál a druhý nejčastější mezibuněčný kationt (kladný iont) po draslíku. Ke zdravému fungování ho potřebuje většina buněk vašeho těla, ale obzvlášť důležitý je pro srdce, ledviny a svalstvo.

Nedostatek hořčíku vám naruší buněčný metabolismus a zhorší fungování mitochondrií, což má dalekosáhlé účinky. Zhoršení mitochondriální funkce je zásadní faktor, jenž hraje roli při vzniku většiny chronických onemocnění včetně nemocí srdce a rakoviny.

Podle jedné metaanalýzy, při níž byly posuzovány studie, jež vznikaly už roku 1937, to vypadá, že nedostatek hořčíku je dokonce rozhodujícím faktorem, co se týče onemocnění srdce a cév. I jiný, relativně nový výzkum potvrzuje, že nedostatek hořčíku zhoršuje stav srdce.

Není překvapivé, že takto hojný minerál zastává několik stovek biologických funkcí. Například:

  • Uvolňuje svaly a cévy. Jeho nedostatek vede ke křečím a svalové slabosti
  • Podporuje i psychické uvolnění – zvyšuje tvorbu neurotransmiteru GABA a melatoninu
  • Detoxikuje a snižuje škody způsobované elektromagnetickými poli
  • Reguluje krevní cukr a zvyšuje citlivost vůči inzulinu, čímž chrání před diabetem 2. typu

Hořčík aktivuje vitamin D a pomáhá nervům

Jeho nedostatek může být překážkou tvorby vitaminu D při vystavení pokožky slunečnímu záření nebo jeho vstřebávání při užívání doplňku, což potvrzuje několik studií, které vznikly nezávisle na sobě.

Autor jedné z nich vysvětluje: „Nedostatek hořčíku zastavuje syntézu vitaminu D a uzavírá příslušnou metabolickou dráhu. A co víc, hořčík má i regulační efekt – v závislosti na množství řídí hladinu vitaminu D v krvi.“

Hořčík je nezbytný i ke správnému fungování mozku. Jeho nedostatek v organismu bývá viníkem řady neurologických problémů, především:

  • Migrén Z výzkumu je patrné, že hořčík by měli užívat všichni, kdo trpí migrénami.
  • Deprese —Efekt je patrný zejména u mladých dospělých, ale užívání hořčíku je přínosem i pro dospělé trpící depresí. Při jedné studii vykazoval hořčík u mírné až střední deprese stejné účinky jako antidepresiva typu SSRI, avšak bez jejich nepříjemných vedlejších účinků.

Účastníci užívali denně doplněk s obsahem 248 mg čistého hořčíku („elemental magnesium“). Podle autorů studie hořčík „funguje rychle a dobře se snáší“.

  • Problémů s pamětí a ztráty mozkové plasticity —Když se zeslabí synapse mezi mozkovými buňkami, zhorší se paměť. Hořčík je zesiluje.

Na co je dobrý vitamin B6

Stejně jako hořčík je i vitamin B6 (stejně jako další vitaminy skupiny B) prospěšný pro srdce a mozek.

Co se týče kognitivních funkcí, hraje obzvlášť důležitou roli trio tvořené vitaminy B6, B9 (kyselina listová) a B12 – to platí zejména pro zhoršování paměti, poznávání a orientace, související s věkem.

Primárním mechanismem jejich pomoci je potlačování tvorby homocysteinu, jehož hodnoty jsou při mozkové degeneraci zvýšené. Vysoká hladina homocysteinu typicky provází i aterosklerózu.

Vitamin B6 je rovněž důležitý pro zdravý:

  • Metabolismus, protože pomáhá štěpit aminokyseliny ve svalech, kde slouží jako zdroj energie, a konvertovat kyselinu mléčnou na glukózu v játrech
  • Imunitní systém, jelikož podporuje tvorbu bílých krvinek, které bojují s infekcí
  • Stav vlasů a kůže, protože snižuje padání vlasů a zmírňuje dermatitidu

Jak si zajistit dostatek hořčíku a vitaminu B6

Doporučený denní příjem hořčíku činí 310 – 420 mg; tento údaj se vztahuje na dospělé a dávka se řídí podle věku, pohlaví a případného těhotenství. Vitaminu B6 bychom denně měli zkonzumovat 1,2 – 2 mg.

Jak hořčíku, tak vitaminu B6 je dost v celistvých, základních potravinách. K dobrým zdrojům hořčíku náleží listová zelenina, bobule, avokádo, semínka, ořechy a kakaové boby. Pokud jíte hlavně „rafinované“ – intenzivně zpracované potraviny, měli byste hořčík užívat.

Vitamin B6 je hojně zastoupen v potravinách živočišného původu, jako je losos z volného odlovu a hovězí, ale i mnoho je ho i v rostlinných potravinách. Dobrými zdroji jsou například pomeranče, sladké brambory, tmavozelená listová zelenina, meloun cantaloupe, papája, pistáciové oříšky a slunečnicová semínka. Hromada je ho v droždí.