Kozí mléko je elixírem krásy i dlouhého života

Taky si myslíte, že kravské mléko je zdravé a to kozí si spojujete s jeho typickým zápachem? Co když je to ale ve skutečnosti trochu jinak? Pojďme se podívat, jak se věci doopravdy mají a proč je kozí mléko zdravější.

Kozí mléko je bez zápachu

Ačkoliv se kozí mléko často spojuje s jeho specifickým zápachem, ve skutečnosti samo o sobě cítit není. Velmi snadno ale přejímá pachy z okolí, ať už je to prostředí jako takové, dezinfekce nebo ostatní zvířata.

Pokud se tedy získává a zpracovává v čistém prostředí, od zdravých čistých zvířat, tak by určitě nemělo zapáchat. Jestli s ním máte špatnou zkušenost, zkuste proto jiné, které bude kvalitnější.

Může vyhovovat i alergikům

Spousta alergiků na mléko má ve skutečnosti alergii konkrétně na určitý typ kaseinu, zejména právě ten obsažený v kravském mléce. Proto pokud vám dělá kravské mléko potíže, neznamená to automaticky, že budete špatně snášet i to kozí.

Stejně tak lidé citliví na laktózu mohou kozí mléko konzumovat často bez potíží, protože je v něm laktózy méně. V obou případech ale záleží na konkrétních problémech daného člověka.

Kozí mléko se podobá lidskému

Kasein obsažený v kravském mléce se sráží v žaludku do hmoty podobné gelu, která je pro lidské tělo těžko stravitelná. Vlivem toho dochází i k horší vstřebatelnosti tolik vyzdvihovaných živin jako je například vápník. K doplnění vápníku jsou proto lepší jiné zdroje.

Oproti tomu kasein v kozím mléce se takto nesráží a tělo si z mléka dokáže vzít mnohem víc. Jeho stravitelnost se dokonce blíží stravitelnosti mateřského mléka u lidí. Navíc, stejně jako u nich, obsahuje oligosacharidy, které působí jako prebiotika.

Své místo má v Římě i v kosmetice

Staří Římané považovali kozí mléko za elixír krásy a dlouhověkosti díky jeho pozitivnímu vlivu na imunitní systém, kůži, klouby, revma, migrény, trávení i stres.

Pro své účinky se používá v kosmetice a je bohaté také například na MCT tuky, které jsou rychlým zdrojem energie, aniž by po nich člověk tloustnul. Neukládají se totiž do tukových zásob.

Pomáhá bojovat proti rakovině

Víte, že kozy netrpí rakovinou, protože jejich organismus si dokáže sám vytvářet protilátky? Něco málo z této jejich schopnosti se dá podle všeho získat i skrz jejich mléko, protože pozitivní účinky v tomto ohledu byly zaznamenány i u lidí.

Lidé, kteří pravidelně pili kozí mléko, méně často onemocněli rakovinou, a ti, kteří se s ní už léčili, ji dokázali častěji porazit.

 

Ačkoliv kravské mléko zná asi většina ledniček, z hlediska zdraví je kozí lepší. Nicméně žádné zvíře neprodukuje mléko jen tak – stejně jako u lidí je i u nich produkce podmíněna novým životem, pro který je primárně určeno. Řiďme se proto heslem, že mé-é-éně je více. :)

 

 

Autor: Lucie Passlerová